"По-скоро бих умрял или отишъл в затвора": Млади руснаци бягат в Турция от войната

Те с удоволствие биха се върнали в Русия, но това е невъзможно преди края на конфликта

26.01.2023 | 12:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

Преди почти година войските на руския президент Владимир Путин навлязоха в Украйна. Вениамин помни 24 февруари 2022 година сякаш е било вчера. "Беше огромен шок. Най-лошото нещо, което можеше да се случи, се беше случило. Бях като парализиран", споделя той.

28-годишният мъж не можел да си представи, че ще избухне война, въпреки че политическото напрежение и репресиите се увеличавали постоянно. След онази сутрин, когато той се събудил и видял кадри с руския ракетен обстрел срещу Украйна, животът му се е променил коренно. Особено след датата 21 септември 2022 година. Това беше денят, в който Русия обяви частичната военна мобилизация. Тя промени живота на много млади руски мъже – също и на Александър, който е съученик на Вениамин.

Младите мъже са учили политология в Икономическия университет в Москва - едно от най-добрите висши учебни заведения в Русия. Те са сред онези 700 000 души, които избягаха от страната, след като мобилизацията беше обявена. Преди да пристигне в Турция през октомври, Вениамин работел в бизнеса с електронните спортове, а Александър в голяма енергийна компания.

След началото на войната Вениамин започнал да пести пари, за да избяга от страната, ако се наложи. "Не можах да напусна страната веднага поради финансови проблеми. Но когато обявиха частичната мобилизация, всичко се промени. По-скоро бих умрял или отишъл в затвора, отколкото да воювам. Аз искам да живея", категоричен е Вениамин.

В деня, в който мобилизацията била обявена, той си купил самолетен билет за Беларус и потеглил за Минск само с една раница. След като прекарал месец в дома на свой приятел, се обадил на Александър и двамата си уредили среща.

"Мразя политиката и всичко свързано с нея. Мразя Путин", казва Вениамин. По последни данни от Турция в страната междувременно има близо 150 000  руснаци с разрешително за престой. Около 37 000 от тях живеят в Истанбул, пише DW.

"Бях като зомби, всички бяхме в шок", разказва той, припомняйки си момента след началото на руската инвазия. "Да напусна Москва беше най-трудното решение в живота ми. Купих си билети за един град близо до границата с Казахстан. Имах пет дни до датата на пътуването. Всеки ден се чудех дали да тръгна". Решението си Александър взел в последния момент преди да потегли към летището.

Въпреки че в началото Александър и Вениамин сметнали Истанбул за твърде хаотичен, сега те се наслаждават на живота в града. И двамата казват, че имат достатъчно спестявания, за да оцелеят една година - след това не знаят какво ще се случи. Те с удоволствие биха се върнали в Русия, но казват, че е невъзможно да го направят преди края на войната.

"Не можеш да правиш планове дори за утрешния ден. Всякакви дългосрочни планове са невъзможни", казва Александър. Домът му в Москва му липсва толкова много, че прекарвал цели часове в гледане на кадри от уличните видеокамери в родния му квартал в руската столица.

Снимка: Pixabay