Русия не е поканена на честванията на годишнина от освобождаването на Аушвиц

"Необходим е самоанализ на Руската федерация след конфликта, за да се върне в обществото на цивилизования свят", смята директорът на музея

26.01.2023 | 09:03 Редактор: Петя Кръстева
Русия не е поканена на честванията на годишнина от освобождаването на Аушвиц

Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" от Червената армия. Причината е руската агресия срещу Украйна, съобщиха от музея в Аушвиц, цитиран от Франс прес.

Досега Русия винаги е участвала в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, а неин представител е произнасял реч на основната церемония.
Според директора на музея Пьотр Чивински е било очевидно, че той не би могъл да "подпише писмо с покана до руския посланик" в контекста на конфликта.

"Надявам се това да се промени в бъдеще, но ни предстои да извървим дълъг път. На Русия ще ѝ трябва извънредно много време и много дълбок самоанализ след този конфликт, за да се върне в обществото на цивилизования свят", заяви той, цитиран от агенция ПАП.

В деня на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари музеят нарече руското нападение "варварски акт".

"Съдник на този варварски акт ще бъде историята, а на неговите извършители - Международният наказателен съд", написаха в Twitter от музея, цитирани от БТА.

Лагерът, в който загиват над 6 млн. европейски евреи, около 80 000 поляци, 25 000 роми и 20 000 съветски войници, е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г., припомня АФП.

Снимка: БГНЕС