Бягащи от войната руснаци живеят от месеци на летището в Сеул, преживяват на хляб

Войниците, отказващи да се бият, са държани в мазета и са изправени пред обвинения в дезертьорство

28.01.2023 | 09:58 Редактор: Петя Кръстева
Бягащи от войната руснаци живеят от месеци на летището в Сеул, преживяват на хляб

Петима руснаци, които избягаха от страната след заповедта за военна мобилизация на Москва миналия септември, са блокирани на международното летище Инчеон в Сеул в продължение на месеци, след като властите отказаха да ги приемат.

"Трима от мъжете са пристигнали през октомври, а останалите двама през ноември", каза техният адвокат Лий Чжонг Чан. Молбите им за бежански статут са били отхвърлени от южнокорейското министерство на правосъдието, оставяйки ги блокирани в зоната на заминаване с месеци, докато чакат решение по жалбата им. Осигурено им е едно хранене на ден, което е обяд, a през останалата част от деня живеят на хляб и напитки. Мъжете могат да се изкъпят, но трябва да перат дрехите си на ръка и не могат да напуснат зоните за заминаване и безмитните зони.

"Частичното мобилизиране“ на руски граждани да се бият във войната на страната срещу Украйна предизвика гневни протести и масово изселване, когато беше обявено миналия септември. Много от тях прекосиха сухопътните гранични пунктове или си купиха самолетни билети за чужбина. Над 200 000 души са избягали от Русия за Грузия, Казахстан и Европейския съюз през първата седмица след обявяването на мобилизацията.

"Не подкрепям това, което се случва, затова просто реших, че трябва да напусна веднага", каза един oт мъжете, живеещи на летището, пред CNN, цитиран от БГНЕС.

На военна служба подлежат мъже до 60-годишна възраст, които не са криминално проявени. Съобщава се, че войниците, които отказват да се бият и се върнат от фронтовата линия, са държани в мазета на окупирана украинска територия и са изправени пред обвинения в дезертьорство според техните семейства. Само осъдените за сексуални престъпления срещу малолетни, за държавна измяна, шпионаж или тероризъм са освободени от военна служба.

Снимка: БГНЕС