Путин: Важно за нас е разширяването на границата на Русия в Северния ледовит океан

Счита се, че съдържа огромни неизползвани залежи от нефт и газ

27.01.2023 | 19:46 Редактор: Вяра Димова
Путин: Важно за нас е разширяването на границата на Русия в Северния ледовит океан

Президентът на Русия Владимир Путин проведе разговори с високопоставени представители на службите за сигурност, посветени на това на какъв етап са усилията на страната за законно разширяване на външните граници на континенталния ѝ шелф в Северния ледовит океан, съобщи Ройтерс.

През 2021 г. Русия подаде заявление до ООН за предефиниране на своя континентален шелф, който се смята, че съдържа огромни неизползвани залежи от нефт и газ. Тогава Москва заяви, че иска да постигне неговото разширяване - ход, който създава проблеми за Канада и Дания, които имат също собствени претенции върху региона.

Континенталният шелф се определя от международното право като зона от обичайно плитки води, граничеща с бреговата линия на дадена държава, която се счита за продължение на нейната територия, което позволява на страната да разработва природните ресурси там, съобщи БТА.

"Днес имаме няколко важни въпроса, отнасящи се както до вътрешния дневен ред, така и до въпроса за външната границата на континенталния шелф на Русия в Северния ледовит океан. Нека да се заемем с работа", цитира уебсайтът на Кремъл думите на Путин. 

На срещата присъстваха няколко високопоставени служители, включително министърът на отбраната Сергей Шойгу и Сергей Наришкин, ръководител на външното разузнаване.

Съседите на Русия в Арктика са  все по-обезпокоени от амбициите на Москва в стратегически важния регион, откакто тя изпрати десетки хиляди военни в Украйна през февруари миналата година. Държавите членки на НАТО засилиха военните си учения в Арктика през последните години, докато в същото време Русия разшири и поднови военната си инфраструктура в региона, посочва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
олга
преди 1 година
лакомията е страшно нещо Сигнализирай за неуместен коментар