Украйна ще подсили бойния си арсенал с 321 танка, битките за Бахмут и Угледар са тежки

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия"

28.01.2023 | 08:23 Редактор: Петя Кръстева
Украйна ще подсили бойния си арсенал с 321 танка, битките за Бахмут и Угледар са тежки

Украинските сили продължават сраженията с руските войски, които се опитват да пробият фронтовите линии на изток и североизток преди Киев да получи обещаните танкове от западните си съюзници. Президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като "изключително тежка".

През изминалите 24 часа най-малко 10 души са загинали при обстрел на руската артилерия по селища в Херсонска, Донецка и Харковска област на Украйна, съобщават местните власти. Под обстрел е град Никопол на Днепър.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че се водят тежки боеве за Угледар, на югозапад от регионалната столица на Донецк, и Бахмут, на североизток, който до голяма степен е унищожен от многократните руски атаки.

"Ситуацията на фронта, особено в Донецка област – близо до Бахмут и Угледар, остава изключително тежка. Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях. Артилерия, авиация, ракети - rуската армия няма недостиг на средства за унищожение. Тя може да бъде спряна само със сила", пише БНР.

По думите на премиера на Украйна Денис Шмигал 17 милиарда долара ще са необходими на властите в страната, за да възстановят пораженията по енергийната система и инфраструктурата след 4 месеца руски бомбардировки и да разминират освободените територии.

Междувременно украинският посланик във Франция Вадим Омелченко съобщи, че общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави. По думите му, "условията за доставка са различни във всеки отделен случай".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия", въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Той е един от малкото западни лидери, които продължават да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година. Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна. Подложена на санкции Москва се стреми да засили своите връзки с Пекин, който  не осъди изрично войната. 

Снимка: БГНЕС