На Украйна ѝ трябват $17 млрд., за да възстанови енергетиката и инфраструктурата си

Правителството трябва да намери финансиране за бюджетен дефицит от 38 млрд. долара

27.01.2023 | 22:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
На Украйна ѝ трябват $17 млрд., за да възстанови енергетиката и инфраструктурата си

17 милиарда долара ще са необходими на властите в Украйна, за да възстановят пораженията по енергийната система и инфраструктурата след 4 месеца руски бомбардировки и да разминират освободените територии, заяви премиерът на страната Денис Шмигал. Правителството му трябва да намери финансиране за бюджетен дефицит от 38 милиарда долара.

По думите на президента Володимир Зеленски на фона на "крайно остра" ситуация на фронта в Донбас Полша е обещала, че освен 14 танка "Леопард", ще достави още 60 модернизирани танка за украинската армия.

През последните 24 часа най-малко 10 мирни жители са загинали при обстрел на руската артилерия по селища в източна и южна Украйна, съобщават местните власти, цитирани от Асошиейтед прес. Под обстрел са град Никопол на Днепър, също и селища в Херсонска, Донецка и Харковска област.

Руските военни са използвали силно запалими фосфорни боеприпаси при обстрела по Званивка - село на фронта в Донбас между градовете Бахмут и Сиверск. Повредени са били жилищни сгради и училищни сгради във Вугледар, съобщи БНР.

Украинските военни твърдят, че само за денонощие в боевете за този град руснаците са дали близо 300 убити и ранени. Украинската артилерия е нанесла загуби на руските войски и в базите им в Креминна и Рубижне.

Снимка: БГНЕС