Арестуваха 74-годишен мъж, заподозрян за изпращането на писма бомби до испанските институции

Ще бъде съден за тероризъм и престъпление срещу висшите институции на държавата

26.01.2023 | 08:50 Редактор: Петя Кръстева
Арестуваха 74-годишен мъж, заподозрян за изпращането на писма бомби до испанските институции

Испанската полиция арестува 74-годишен мъж, заподозрян, че е изпратил шестте писма бомби до премиера Санчес и други институции. Според разследващите пратките имат връзка с позицията на Испания по отношение на войната в Украйна.

Задържаният е пенсиониран бивш общински служител. От полицията го описват като много активен в социалните мрежи и с технически и компютърни познания. Въпреки че се предполага, че е направил взривните устройства сам, не е изключено да има съмишленик, който да му е помагал със съвети. Разследването е обхванало няколко области, докато се установи, че писмата бомби са изпратени от Бургос.

Мъжът ще бъде съден за тероризъм, престъпление срещу висшите институции на държавата и за нараняванията, причинени на работника от украинското посолство при отварянето на пратката.

Преди да го транспортират в Мадрид, където ще бъде в ареста, докато тече делото срещу него, той е отведен от полицейските части на преглед за проверка на здравословното му състояние.

Министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде Марласка поздрави агентите на Националната полиция за "успеха" на операцията. Той не каза дали ще има още арести, но поиска "да се даде възможност разследването да продължи", съобщи БНР.

Писмата бомби бяха изпратени от 24 ноември до 2 декември миналата година до премиера Педро Санчес, министъра на отбраната Маргарита Роблес, до посолствата на Украйна и Съединените щати, до военновъздушната база в Торехон де Ардос и до оръжейната фирма Instalaza. По-късно в украинското посолство пристигна още едно-с животински очи в него, но такива бяха изпратени до няколко дипломатически мисии на Украйна в Европа.

Снимка БГНЕС