Пендаровски вдигна мерника на наш евродепутат, забранява му да влиза в РСМ

Президентът твърди, че голяма група от България смята на провали честванията на паметта на Гоце Делчев

23.01.2023 | 21:06 Редактор: Петя Кръстева

Македонският президент Стево Пендаровски обяви след заседание на Съвета за сигурност, че ще предложи на правителството български евродепутат и още няколко българи да получат забрана за влизане в Северна Македония. Държавният глава обаче не уточни дали става въпрос за съпредседателя на ВМРО Ангел Джамбазки. Заседанието на съвета беше посветено на отношенията с България след побоя над секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид.

"Ще предложа на парламента да се забрани влизането на територията на Република Северна Македония на български евродепутат и на няколко други граждани заради действия, които са извършили преди и продължават и сега против нашата държава. Искам да отправя апел към българските институции – изолирайте тези, които не искат да имаме добри междусъседски отношение, ние ще направим същото", призова той.

Пендаровски беше категоричен, че РСМ не е враг на България, а страна, която си има собствени закони и достойнство.

"Когато тези граници бъдат преминати ще вземем ответни мерки. Предлагам в близко бъдеще да има по-добро сътрудничество между институциите в двете държави", отбеляза той. 

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани след приемането на преговорната рамка през юли и "са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари, когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев в Скопие". 

"Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви държавният глава.

Според него има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и по-нататък, а другата реакция е чрез мерки, "които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации". 

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от "структурите от България, които са активирани" са свързани с руската разузнавателна служба. 

Снимка: БГНЕС