Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Докога насилието срещу българи ще се толерира в РСМ?

Петър Колев очаква реакция от европейските институции и от българските евродепутати

23.01.2023 | 20:40 Редактор: Елеонора Танева

Продължават реакциите и коментарите на нападението срещу Християн Пендиков в Охрид, както и заплахите срещу него. 

"Съпричастни и съучастници в нападението срещу Християн са целият политически елит и интелигенция, които подклаждат езика на омразата. Очакваме нещо просто - този криминален акт, извършен от омраза на етническа основа, да бъде разследван от македонските органи. Този път трябва да има тежки присъди, всичко останало е само сладки приказки. Очаквам, че ще се случи", заяви в студиото на "Денят ON AIR" Петър Колев от "Граждански демократичен съюз".

Той подчерта, че за пръв път българските институции са реагирали заедно и са показали какво означават за тях българите в РСМ, дори за един човек.

"Това момче е на възрастта на един студент. Той е пребит, не защото е извършил нещо лошо, а защото е българин като нас. Имаме дълг към онези хора, които и до днес отстояват българщината, те плащат огромна цена", коментира Колев пред Bulgaria ON AIR.

Християн продължава да получава заплашителни съобщения на телефона си. Притеснен е, както и неговите близки.

"На 21 г., когато си с приятелка на заведение и те причакат трима диваци и те пребият, няма как да не повлияе на начина ти на мислене. Той се държи достойно. С помощта на специалистите във ВМА той скоро ще укрепне и ще се чувства по-добре", убеден е Петър Колев.

Гостът беше категоричен, че подклажданият език на омразата в РСМ няма да доведе до нищо положително. Той очаква реакция от европейските институции и българските евродепутати.

"Българските евродепутати да спрат да се разхождат по студиата и да намерят възможност да отидат в европейските си семейства, да обиколят студиата в Австрия, Германия, Холандия и да им обяснят какво се случва в Македония. Искам да видя лидер на европейско политическо семейство, който нашите евродепутати ще убедят да застане на страната на българите в Македония", заяви Петър Колев.

По думите му присъди за този случай трябва да има до седмица. Гостът попита къде са македонският министър на вътрешните работи и главният прокурор. 

"Дошъл е моментът, в който македонизмът и българщината да се ударят челно веднъж и да разчистим този порок, който трови балканските взаимоотношения", завърши Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.