Бразилия и Аржентина подготвят обща валута, за да скъсат с американския долар

Валутен съюз, който обхваща цяла Латинска Америка, би представлявал около 5% от световния БВП

23.01.2023 | 10:51 Редактор: Тодор Петров
Бразилия и Аржентина подготвят обща валута, за да скъсат с американския долар

Бразилия и Аржентина ще обявят тази седмица, че започват подготвителна работа по обща валута. Планът, който ще бъде обсъден на среща на върха в Буенос Айрес тази седмица, ще се съсредоточи върху това как нова валута, която Бразилия предлага да нарича "сур" (юг), може да стимулира регионалната търговия и да намали зависимостта от щатския долар.

Политици от двете страни обсъдиха идеята още през 2019 г., но срещнаха отпор от централната банка на Бразилия по това време. Първоначално започвайки като двустранен проект, инициативата по-късно ще бъде разширена, за да покани и други латиноамерикански нации, съобщава FT.

Валутен съюз, който обхваща цяла Латинска Америка, би представлявал около 5 процента от световния БВП. Най-големият валутен съюз в света, еврозоната, обхваща около 14 процента от световния БВП, измерен в долари.

Търговията процъфтява между Бразилия и Аржентина, достигайки 26,4 милиарда долара през първите 11 месеца на миналата година, което е увеличение с близо 21 процента спрямо същия период на 2021 г. Двете нации са движещата сила зад регионалния търговски блок Меркосур, който включва Парагвай и Уругвай.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com