Затвор и солена глоба: Мексико забрани цигарите и рекламирането им

Местата, където пушенето все още е разрешено, бяха драстично редуцирани

21.01.2023 | 17:01 Редактор: Тодор Петров
Затвор и солена глоба: Мексико забрани цигарите и рекламирането им

От средата на януари Мексико забрани пушенето на открито. Новият закон за борба с тютюнопушенето в Мексико, който влезе в сила в средата на януари, забранява рекламирането на тютюневи изделия под каквато и да е форма. 

Това включва както плакатите, така и киното, интернет и дори магазините, които продават цигари. А местата, където пушенето все още е разрешено, бяха драстично редуцирани.

"Нашият интерес като правителство е да защитим здравето на мексиканците, особено на младите хора", казват управляващите. Забраната важи за училищата, търговските центрове, стадионите, на работното място. 

Законът обаче предизвиква и проблеми. Един пример е тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията, дори ако те имат открити пространства. Пушенето в Мексико вече почти никъде не е позволено - то е забранено на плажовете, в парковете, по оживените улици. Нарушителите са заплашени или от сериозни глоби, или от 36 часа затвор. 

На полицията в Мексико, която е известна по света с корумпираността си, е оставено да реши коя точно улица е оживена. Междувременно в общността на пушачите се разменят съвети как могат да бъдат заобиколени правилата. "Когато пушите на улицата, е най-добре да се движите", гласи една от препоръките, цитирана от DW

И ако тютюневата индустрия иска да се обърне към Конституционния съд, за да попита дали забраната отговаря на основния закон на страната, Световната здравна организация приветства Мексико за въвеждането на строгите мерки.

Снимка: БГНЕС