Nexo Capital Inc. ще плати $45 млн. санкции на САЩ

Компанията е обвинена, че е нарушила правилата за ценни книжа

20.01.2023 | 07:09 Редактор: Петя Кръстева
Nexo Capital Inc. ще плати $45 млн. санкции на САЩ

Аферата "Нексо" отвъд Океана приключи. Компанията ще плати 45 млн. долара санкции на федералните и щатските регулаторни органи на Съединените щати, след което властите ще прекратяват разследването, а "Нексо" трябва да прекрати предлагането на своите продукти на американските клиенти. Споразумението идва след разследване и обвинения, че криптокомпанията е нарушила правилата за ценни книжа, предлагайки продукт за криптокредитиране. Глобата ще бъде платена в рамките на 12-месечен период.

От компанията определиха споразумението като историческо. Те заявиха, че договорката слага край на производствата срещу тях във всички осем американски щата. Те посочват, че няма твърдения или обвинения, че са участвали в измами или подвеждащи търговски практики. Производството срещу компанията е продължило две години.

У нас обаче засега казусът продължава да стои нерешен. През последните дни се разрази скандал, след като прокуратурата в България обяви, че ги разследва, повдигна обвинения на двама души и им наложи парична гаранция. Българският парламент създаде и временна комисия по казуса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR