САЩ и Великобритания платили доставката на български оръжия и гориво в Украйна

"Ди Велт" нарича България "страната, която тайно спаси Украйна"

18.01.2023 | 18:53 Редактор: Петя Кръстева

"Страната, която тайно спаси Украйна", така германският вестник "Ди Велт" е озаглавил своето разследване, според което България е доставила една трета от оръжията за Украйна през изминалата година. Изданието припомня визитата на външния министър Дмитро Кулеба у нас на 18 април и първото посещение на тогавашния премиер Кирил Петков в Киев на 28 април - тогава бе и първата му среща с Володимир Зеленски. Официално новината тогава беше, че е постигната договорка България да ремонтира военна украинска техника, но всъщност още тогава страната ни е започнала процеса по даване на военна помощ за Киев, твърди изданието.

От "Ди Велт" твърдят, че за да се избегне доставката на оръжие по официален път, са използвани посредници. Според изчисленията на вестника така България е осигурявала 30% от боеприпасите и 40% от горивото, необходимо на украинската армия в ранния етап на войната.

От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Жешув, на 70 км от украинската граница. По информация на изданието САЩ и Великобритания са платили за доставките. "Ди Велт" получил потвърждение от Киев, цитиран е външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

"Кирил Петков показа почтеност и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията", подчерта Кулеба пред изданието. Освен това, София е дала предложението за изключване на Русия от банковата система СУИФТ, както и за замразяване на заемите за руската централна банка.

Според вестника зад стратегията за доставка на оръжия и гориво стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев. "Ди Велт" цитира и Асен Василев за срещата на Световната банка във Вашингтон през април, който насърчил "Лукойл" в България да изнася излишъци от горивото за Украйна. 

След дълги дебати и политически спорове парламентът окончателно взе решение да изпрати на Украйна военна помощ на 16 декември миналата година. ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход" гласуваха "за", а "Възраждане" и БСП "против".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Подкрепата
преди 1 година
Уж подкрепяте ПП, а сега публично ги оличавате в лъжа. Това е антиреклама. Сигнализирай за неуместен коментар