За пример в Еврозоната: Испания показа как се овладява инфлация

18.01.2023 | 10:55 Редактор: Тодор Петров
За пример в Еврозоната: Испания показа как се овладява инфлация

Да пазаруваш хранителни стоки в Испания доскоро не беше никак приятно, защото цените на стоките се движеха само нагоре. В края на 2022 г. хлябът бе с около 15% по-скъп от предишната година. Млякото скочи с 30%, а зехтинът - с 25 на сто.

За Испания новата година започна с нов късмет. Последният пакет от облекчения на лявото правителство влезе в сила от 1 януари. За период от 6 месеца вече намалената ставка на ДДС от 4% върху основните хранителни продукти напълно ще отпадне. А облагането на олиото и пастата за първото полугодие ще бъде с 5 вместо 10 процента. Целта е намаленията да доведат до ограничаване на инфлацията.

Испания вече се справя по-добре от всички останали страни в Еврозоната. През декември инфлацията беше 5,6%, докато в Германия цените се повишиха с 9,6 процента. 

Лявото правителство на Педро Санчес планира още финансови инжекции за испанците. Хората с ниски доходи ще получат еднократен годишен бонус през 2023 г., а пенсиите ще бъдат увеличени. Още през миналата година гражданите се възползваха от ограниченията на цените на наемите, от евтините билети за обществен транспорт и от субсидия за цените на горивата.

Испания е похарчила общо 45 млрд. евро за различните мерки за подпомагане и облекчение. Отчасти те бяха финансирани с допълнителни данъци за компаниите. Испания въведе на практика и една идея, която бе горещо обсъждана в Германия - данък върху свръхпечалбите. Тя се прилага за период от две години върху банките и енергийните компании, пише DW.

Снимка: БГНЕС