Нидерландия праща ракети "Пейтриът" на Украйна, Байдън приветства решението

Американският президент изрази възмущението си от действията на руските сили в Украйна

17.01.2023 | 22:14 Редактор: Искра Ангелова
Нидерландия праща ракети

Нидерландия възнамерява да изпрати на Украйна ракети "Пейтриът", заяви нидерландският премиер Марк Рюте в разговор с американския президент Джо Байдън във Вашингтон, предаде Франс прес.

"Възнамеряваме да се присъединим към това, което вие и Германия правите по проекта "Пейтриът", каза Рюте в Белия дом, като уточни, че "тази сутрин" е обсъдил въпроса с германския канцлер Олаф Шолц, цитиран от БТА.

Рюте изтъкна, че е бил потресен от "ужасните кадри", на които се вижда унищожен през уикенда жилищен блок в украинския град Днепър, и че подобни изображения "още повече засилват решимостта ни да подкрепяме Украйна".

Байдън приветства инициативата на Рюте и изрази възмущението си от действията на руските сили в Украйна.

Съединените щати обявиха в края на декември, че предоставят на Украйна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

На 5 януари Берлин обяви, че поема ангажимент да предостави на Украйна една от своите системи "Пейтриът", които са американско производство.

По-рано нидерландската новинарска агенция АНП, цитирана от Ройтерс, предаде, че Нидерландия обмисля да изпрати на Украйна система за противоракетна отбрана "Пейтриът".

В информацията на Ройтерс бе отбелязано, че АНП се позовава на изявление на Рюте от днешен неформален разговор с Байдън в Белия дом.

Снимка: БГНЕС