Британското разузнаване: Русия е виновна за удара в Днипро, има криза с попаденията

Ракетата Х-22 не е подходяща за нанасяне на далечни удари

17.01.2023 | 10:35 Редактор: Елеонора Танева
Британското разузнаване: Русия е виновна за удара в Днипро, има криза с попаденията

Категорично Русия е отговорна за ракетния удар по жилищен блок в Днипро. Това е изводът на британското разузнаване. Причината - неточността на ракетата Х-22, изстреляна от Русия. Подобни отклонение при ракетни удари са причинили масови жертви сред цивилното население на Украйна и при предишни атаки.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство посочва, че на 14 януари, както в предишните осем вълни от въздушни удари от 11 октомври 2022 г., Русия първо се опитала да удари украинската електропреносна мрежа.

"Русия лъжливо твърдеше, че украинска ракета за противовъздушна отбрана е отговорна за удара", коментира британското разузнаване. Отбелязва се, че ракетата Х-22 е известна с това, че е неточна, когато се използва срещу наземни цели, тъй като нейната радарна система за насочване е слаба при разграничаване на цели в градските райони, пише "Украинская правда".

Подобна е била ситуацията и при атаката срещу търговски център в Кременчук на 27 юни 2022 г. Според британското разузнаване Русия има проблем с нанасяне на далечни удари.