Търсят още оцелели в Днипро, Украйна разширява санкциите срещу руснаци

Над 80 души са в неизвестност след атаките срещу жилищен блок

16.01.2023 | 07:09 Редактор: Елеонора Танева

Десетки цивилни - близо 80 души, остават в неизвестност, след като руска ракета удари в събота жилищна сграда в украинския град Днипро. Най-малко 29 са убитите, сред тях и едно дете. Сред десетките хора, които са спасени изпод развалините, са и шест деца. Спасителната операция ще продължи, докато има и най-малък шанс за спасяване на човешки живот, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Искам да кажа на всички онези в Русия и от Русия, които дори сега не могат да произнесат няколко думи на осъждане на този терор. Вашето малодушно мълчание, вашият опит да "изчакате" случващото се ще завърши само с това, че същите тези терористи един ден ще ви преследват. Злото е много чувствително към малодушието. Злото винаги помни онези, които се страхуват от него или се опитват да се пазарят с него. И когато то ви преследва, няма да има кой да ви защити", каза той.

По думите му, сред десетките хора, които са спасени под развалините, са и шест деца. Спасителната операция ще продължи, докато има и най-малък шанс за спасяване на човешки живот, категоричен беше украинският президент. 

"След атаката по жилищни сгради е взето решение за разширяване на санкциите срещу руски граждани и други лица, които подпомагат тероризма", допълни Зеленски.

"Почти 200 души са - този списък е внимателно подготвен и зад всяко име стои отговорна мотивация. Тези, които оправдават терора. Тези, които смазват руската пропагандна машина. Тези, които се опитват да продадат Украйна някъде в Москва. Тази общественост ще се сблъска с пълен списък от лични ограничения. Ще направим всичко възможно санкциите да заработят във възможно най-голям мащаб", настоя президентът на Украйна.

Снимка: БГНЕС