Атаката в Днипро - една от най-ожесточените, обявиха траур: Защо ни убивате?

Сред жертвите на обстрела на жилищен блок е и 15-годишно момиче

15.01.2023 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

21 вече са жертвите на руския обстрел срещу жилищен блок в украинския град Днипро, а 40 души са в неизвестност. Вчерашните атаки са едни от най-ожесточените в Украйна за последните две седмици, според властите. В града е обявен тридневен траур.

Сред жертвите на обстрела на жилищен блок в Днипро е и 15-годишно момиче. Най-малко 74 души, сред които 14 деца, са с наранявания.

Изпод развалините са спасени 38 души, от които 6 деца.

И днес продължават издирвателно-спасителните операции и разчистването на отломките на блока, в който живеят 1700 души. През определен интервал от време операцията спира, а спасителите се опитват се да чуят гласове на пострадали под развалините.

Над 500 полицаи са работили цяла нощ на мястото на трагедията заедно с кучета. Осигурени са и психолози, както и са оборудвани отоплителни пунктове.

"Защо ни нападнахте, защо убивате хора? Ние ви приемахме в нашия град като нормални хора. Като наши роднини, какво направихте със сина ми?", попита украинка.

Ракетата е изстреляна от изтребител-бомбардировач, обсегът ѝ е 600 километра, като бойната глава тежи около 950 килограма. Тя се използва срещу самолетоносачи и може да носи ядрен заряд. Стана ясно и името на руския генерал, разпоредил изстрелването й срещу блока - Олег Тимошин.

Същият е отговорен и за ракетния удар по търговския център в Кременчуг през юни 2022 г., когато бяха убити 20 души, а много повече бяха ранени.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че освен Днипро нападения е имало още Одеса, Харков и Киев като в последните два района ситуацията е най-сериозна. 3 въздушни, 57 ракетни удара, както и 69 удара от ракетни системи за заплов огън е равносментака на вчерашния ден. Отново целите са енергийна инфраструктура.

"Светът трябва да спре злото, която представлява руският терор. Врагът със сигурност ще получи нашия отговор на бойното поле", закани се Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 4
йкйкйк
преди 1 година
Абе да бяхте си оставили на мира моста до Крим...гръмнахте един камион и сега 1г. без ток и дъжд от ракетички...айде чакаме връщането на Крим към Укропитеция....обещанието си е обещание трябва да се спазва...кога ще стане тая работа... Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
хйхйхй
преди 1 година
А защо укритата не прихващат ракетите още извън населеното място...каква е тая противовъздушна която прихваща ракета на града....ако ударът не е насочен към града защо се прихваща над града...и това не е първия случай през август се опитаха да прехвърлят вината пак върху руснаците а накрая излезе че самата украинска ракета е паднала върху блока. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
123
преди 1 година
че статията е лъжа , пишат други БГ медии, които не могат да бъдат обвинени в любов към руснаците. четете бре хора, на много места пише, че ракетата е паднала върху блока заради удар от ПВО на украйна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Бай Хой
преди 1 година
Няма ли нещо за обстрелите на укрите срещу Донецк? Всекидневно по Донецк се пускат снаряди и РСЗО - неточно, хаотично, колкото да убият цивилни. През декември имаше дни, когато биваха убивани по 8- 10 човека. Защо не показвате това? Е, нека и укрите да поплачат малко, нали? Двулична, нагла ***. Сигнализирай за неуместен коментар