Вучич предупреди Москва: Спрете да набирате сърби да воюват на ваша страна в Украйна

Сръбското законодателство забранява на гражданите да участват в конфликти в чужбина

17.01.2023 | 14:43 Редактор: Елеонора Танева
Вучич предупреди Москва: Спрете да набирате сърби да воюват на ваша страна в Украйна

Русия трябва да спре да се опитва да набира сърби да воюват в руската наемническа групировка "Вагнер" в Украйна. Това заяви сръбският президент Александър Вучич.

Той отправи критика към руски уебсайтове и групи в социалните мрежи, които публикуват обяви на сръбски език, в които частната армия "Вагнер" призовава доброволци да се присъединят към нея.

"Защо вие от "Вагнер" призовавате когото и да било от Сърбия, щом знаете, че това е срещу нашите правила?", попита Вучич късно в понеделник в предаване на белградската "Хепи ТВ".

Сръбски доброволци участваха в битките на страната на проруските сили в Украйна през 2014 и 2015 г. Точният им брой е неизвестен, но според наблюдатели десетки сърби са се включили в боевете от 2014 г. насам, информира БТА.

Сръбското законодателство забранява на сръбските граждани да участват в конфликти в чужбина и досега няколко души са получили присъди за това.

Вучич отхвърли твърденията, че групата "Вагнер" на Евгений Пригожин, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, има присъствие в Сърбия.

Руската информационна агенция РИА Новости излъчи видеоматериал, в който се виждат двама маскирани мъже, за които твърди, че са сръбски доброволци на тренировъчен огневи полигон в контролираната от Русия част на украинската Запорожка област.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич също предупреди сърбите да не се присъединяват към руските сили във войната срещу Украйна.

Снимка: БГНЕС