Отмениха извънредното положение в Пирот

"Всички цистерни са преместени, въведени са и превантивни мерки за тази част от жп линията", поясни кметът на Пирот

16.01.2023 | 16:53 Редактор: Петя Кръстева
Отмениха извънредното положение в Пирот

Щабът за извънредните ситуации в Пирот отмени извънредното положение, въведено в част от Пирот на 25 декември, след дерайлирането на цистерни с амоняк и изтичането му, съобщи държавната телевизия РТС.

Кметът на Пирот и командир на щаба Владан Васич заяви, че щабът е реагирал своевременно при инцидента и добави, че когато преди два дни всички цистерни с амоняк са вдигнати и отстранени от мястото на инцидента са се създали условия за отмяна на извънредната ситуация.

"Всички цистерни са преместени, въведени са и превантивни мерки за тази част от жп линията и влаковете се движат с максимална скорост от 20 км/час, а максималната маса на композициите ще бъде 1200 тона", каза кметът.

Той добави, че композицията с дерайлиралите вагони е била тежка 1600 тона. Въведена е и забрана за превозването на амоняк по жп линията Пирот-Ниш. 

Щабът препоръча да се достави екипировка за защита на дихателните органи и да се ускори функционирането на системата за предупреждение, пише БТА.

"Трябва да запознаем обществото как ще функционира системата за предупреждение, какви са сигналите и какво е значението им. Смятам, че щабът се справи добре, бързо въведохме и извънредното положение, последиците бяха отстранени без никакви проблеми и мисля, че успешно приключихме извънредното положение", обобщи Васич.

Снимка, архив: БГНЕС