Възстановяването на цистерните с амоняк край Пирот ще продължи най-рано до 7 януари

До края на деня се очаква и двете незасегнати от инцидента цистерни да бъдат изтеглени

31.12.2022 | 14:41 Редактор: Вяра Димова
Възстановяването на цистерните с амоняк край Пирот ще продължи най-рано до 7 януари

През нощта и целия ден днес екипите работят по обезопасяването на дерайлиралите цистерни с амоняк от жп катастрофата в неделя на 6 километра от Пирот. 

Върху железния път към обяд днес са останали 6 от цистерните - четирите дерайлирали и по една от двете им страни. И днешните замервания не показват завишени стойности на амоняк в атмосферния въздух нито във водите на река Нишава.

Осем от цистерните, които не са засегнати или повредени при катастрофата, са изтеглени на гарата в Пирот, 6 - на станцията при близкото село Страничене, информира БНР.

До края на деня се очаква и двете незасегнати от инцидента цистерни да бъдат изтеглени, а утре - въпреки празника Нова година и в Сърбия, екипите ще се заемат с четирите дерайлирали цистерни.

Ще бъдат докарани нови пет и в тях ще се претовари амонякът, а една вече ще трябва да и празна, амонякът от нея трябва да е изтекъл.

По предварителни прогнози работата по обезопасяването и възстановяването на повредения участък от линията трябва да продължи минимум 5 дни, вероятно до сръбската Коледа, която е на 7 януари.

Снимка: БГНЕС