Още изтича амоняк от цистерните край Пирот, измерват чистота на въздуха денонощно

8 пациенти остават в болници след отравянето с амоняк

27.12.2022 | 13:38 Редактор: Елеонора Танева

Остава в сила извънредното положение в Пирот, което беше обявено заради изтичане на амоняк от вагон-цистерна. Инцидентът стана на десетина километра от града. Близо 900 тона амоняк е превозвала композицията. Последните данни сочат, че въздухът в Пирот е чист.

Качеството му се мери постоянно. Последните данни не показват да има замърсяване над града и околностите. Въпреки това извънредното положение в Пирот остава.

"Очаквам решението на щаба за извънредни ситуации, ако продължат оптимистичните прогнози да няма замърсяване с амоняк, от утре може да отворим училищата. Създадена е организация композицията да бъде изтеглена. Тогава ще можем да пуснем и движението по магистралата към Ниш", уточни кметът Владан Васич. 

Засега движението за Ниш се пренасочва. Двама пациенти остават за лечение в Пирот и шестима в Ниш след отравяне с амоняк. 

Собственикът на суровината "Елексир Груп" работи с местните власти за отстраняването на цистерната, от която продължава да изтича амоняк.

"Линията ще бъде отворена в момента, в който всички цистерни бъдат физически премахнати, особено тези, които са дерайлирали. Но за да се случи това, трябва да бъде изтеглена композицията към Ниш, да бъде поправена линията, а след това да бъдат вдигнати с кран и четирите цистерни, особено повредената", заяви заместник-кметът на Пирот Милош Колич. 

Анализите показват, че водата в Пирот, Бела Паланка и Ниш е годна за пиене. Опасност за България също няма. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.