Течът на амоняк край Пирот вкара над 50 души в болница, българи присъствали на инцидента

Няма данни за замърсяване в България

26.12.2022 | 17:49 Редактор: Петя Кръстева

Влак, натоварен с амоняк в България, дерайлира край Пирот. Един човек е загинал от задушаване, а десетки са обгазени. Композицията от 20 вагона тръгва от Девня, минава през граничния контрол между България и Сърбия, след което се случва инцидента. Пробитите вагони, откъде изтича амоняк, са два. Десетки души са хоспитализирани, а двама са загубили живота си. Властите все още разследват каква е връзката между изтичането на амоняка и смъртта им. Шестима българи са потърсили помощ след изтичането на веществото, но не са били приети в болница. 

В Пирот е обявено извънредно положение, а българското външно министерство предупреди да се избягват пътувания до там. Няма замърсяване на въздуха и водата в района на Пирот, съобщиха властите. Няма и данни за замърсяване в България.

Товарната влаковата композиция, превозваща амоняк, дерайлира на 10 километра от Пирот. Три от вагоните се обръщат и започва теч на амоняк. Над Пирот се образува облак. 

Над  50 души са откарани в местната болница заради симптоми на отравяне, един от тях е починал. Други осем са настанени в Университетската болница в Ниш. 

"Обявили сме извънредна ситуация на територията на Пирот заради инцидента. Композицията е била от 21 цистерни, от тях една е била празна, останалите 20 са били пълни с амоняк. Знаем, че няколко цистерни са дерайлирали. Пробити са и изтича амоняк", поясни кметът на града Владан Васич.

По думите на генералния ни консул Димитър Цанев сред прегледаните е имало и българи.

"Имаше наши сънародници, които се оказаха на мястото на инцидента, но след преглед от медицински екипи, тяхното физическо състояние е било преценено, че не налага болнично лечение и са били освободени", поясни той. 

Местен репортер, които се опитваше да стигне до композицията, се натъкна на второ тяло. По първоначална информация то е на турски шофьор на ТИР. 

"Концентрацията на амоняк на мястото остава високо и в тази връзка трябва да бъдем внимателни, но ситуацията е напълно под контрол", коментира министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич.

Заради амонячния облак властите затвориха магистралата към Ниш, а алтернативният маршрут е старият път за Бела паланка. Амонякът е натоварен в България и е пътувал за Сърбия. 

"Предложили сме на колегите от Сърбия помощ, но на този етап не са искали такава", отбеляза зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Няма теч на амоняк в река Нишава увериха сръбските власти. От местното ВиК дружество обявиха, че водата е годна за пиене. Основната версия, по която се работи, е, че инцидентът е възникнал заради лошото състояние на релсовия път. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.