Жители в Пирот: Усеща се силен аромат на амоняк, облакът е над нас

Няма теч на амоняк в река Нишава

26.12.2022 | 13:43 Редактор: Елеонора Танева

Първата жертва след дерайлирането на влак с амоняк край Пирот е загинала от задушаване. Десетки са обгазените. Товарната влаковата композиция излезе от релсите на 10 километра от Пирот. Три от вагоните се обръщат и започва теч на амоняк. Образува се облак над Пирот. 

"Усеща се страшно силен аромат на амоняк. Облакът е над Пирот", сподели местен жител.

Властите обявиха извънредно положение. 51 души са хоспитализирани в местната болница заради симптоми на отравяне с амоняк, един е починал. Други осем са настанени в Университетската болница в Ниш.

"Обявили сме извънредна ситуация на територията на Пирот заради инцидента. Композицията е била от 21 цистерни, от тях една е била празна, останалите 20 са били пълни с амоняк. Знаем, че няколко цистерни са дерайлирали. Пробити са и изтича амоняк", съобщи кметът на Пирот - Владан Васич.

Сред прегледаните в болница е имало и българи, информира генералният ни консул Димитър Цанев. 

Имаше наши сънародници, които се оказаха на мястото на инцидента, но след преглед от медицински екипи, тяхното физическо състояние е било преценено, че не налага болнично лечение и са били освободени. Препоръката ни е в рамките на днешния и утрешния ден нашите сънародници да не пътуват в Пирот", призова Цанев.

Заради амонячния облак властите затвориха магистралата към Ниш, а алтернативният маршрут е старият път за Бела паланка.

Амонякът е натоварен в България и е пътувал за Сърбия. 

"Влакът е тръгнал на 24 декември, композиран е в гара Повеляново, 20 цистерни са натоварени с амоняк, цистерните са на немските и френските жп администрации, в състава няма български вагони", уточни инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на произшествия. 

Няма теч на амоняк в река Нишава увериха сръбските власти, детските градини и училищата са затворени. Препоръката е хората да не излизат навън. Основната версия за инцидента е лошата инфраструктура. 

Специалисти препоръчват, ако има ново изтичане на амоняк, да се скрият в ниските части на сградите, тъй като той е по-лек и се концентрира по високите части.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.