Ердоган: Гърци, ние нямаме работа с вас, докато се държите както трябва

Президентът на Турция спомена за текущите тестове на ракети, които по думите му "плашат" съседката им

15.01.2023 | 22:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ердоган: Гърци, ние нямаме работа с вас, докато се държите както трябва

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки за настоящите глобални кризи, заяви, че Турция не само оцелява в тези тежки времена, но и върви напред по пътя към засилване на отбранителната си индустрия, съобщава в. "Дейли Сабах".

По време на посещение в югозападния окръг Мугла Ердоган напомни, че външната зависимост на Турция в отбранителната индустрия е спаднала на 20 процента от 80 процента преди две десетилетия, когато неговата Партия на справедливостта и развитие (ПСР) е дошла на власт.

"Националните въпроси са над политиката и трябва да останат такива. Ако сме постигнали успехи в Средиземно, Егейско и Черно море, ние трябва да защитаваме това заедно, без изключения", посочи той.

Ердоган спомена за текущите тестове на турски ракети, които по думите му "плашат" Гърция.

"Тестовете се провеждат от Измир и една ракета, която може да бъде изстреляна оттам, започва да ги плаши. Аз казвам: "О, гърци, ние нямаме работа с вас, докато се държите, както трябва. Просто се дръжте, както трябва", подчерта Ердоган.

През последните месеци Турция се оплаква от повтарящи се провокативни действия и реторика от страна на Гърция в региона, включително въоръжаване на острови в близост до турския бряг, които са демилитаризирани по силата на договорни задължения, отбелязва изданието. Анкара твърди, че подобни действия осуетяват добросъвестните усилия за мир.

Ердоган говори за балистичната ракета с малък обсег, наречена Тайфун, която порази цел на разстояние 561 километра, след като беше тествана успешно през октомври над Черно море. Тестът показа, че Тайфун има два пъти по-голям обхват от първата турска ракетна система - Бора.

"В момента обхватът на нашата ракета е 565 километра. Това не е достатъчно, трябва да го увеличим до 1000 километра", заяви Ердоган, цитиран от "Труд".

Подчертавайки способността на Турция да произвежда свои собствени безпилотни и бойни самолети, Ердоган спомена и задвижвания с реактивни двигатели безпилотен изтребител "Байрактар Къзълелма", който извърши първия си полет в средата на декември. Той е разработен от компанията "Байкар", която произвежда дроновете "Байрактар TB2". Международното търсене на тези летателни апарати рязко нарасна след използването им в конфликтите в Сирия, Украйна и Либия, отбелязва "Дейли Сабах".

"Къзълелма" ще увеличи лимита на скоростта и капацитета на натоварване на съществуващите турски безпилотни летателни апарати. Външните характеристики ще имат прилика с изтребителите от пето поколение. Той ще може да лети с полезен товар до 1500 кг, оборудван с боеприпаси турско производство и с висока степен на осведоменост за обстановката благодарение на радар, който също е разработен в страната. Производителят "Байкар" казва, че в допълнение към конвенционалните мисии на дроновете, "Къзълелма" ще може да води и въздушен бой.

Турция почти е завършила и строителството на своя самолетоносач, който ще служи и като носител на дронове. Очаква се самолетоносачът да бъде доставен скоро и да служи като база за "Къзълелма" и други безпилотни апарати, използвани от турските въоръжени сили.

Ердоган подчерта в речта си, че отбранителната индустрия на Турция става все по-силна и че терористичните групировки са "смазани".

Снимка: БГНЕС