Ердоган: Изчистихме Сирия от тероризма, бежанците ще се върнат у дома

Турският лидер планира да се срещне със сирийския си колега

12.01.2023 | 07:50 Редактор: Петя Кръстева
Ердоган: Изчистихме Сирия от тероризма, бежанците ще се върнат у дома

"Броят на сирийските бежанци, които се завръщат в родината си, ще се увеличи в резултат на новите диалози между Турция, Русия и Сирия", заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Синхуа.

По думите му Турция е домакин на повече от 4 млн. бежанци, включително 3,5 млн. сирийци, които са избягали от разкъсваната от война страна.

"Близо 550 000 сирийски бежанци са се завърнали в Северна Сирия, която Турция "изчисти от тероризма и направи сигурна. Броят им ще се увеличи, тъй като дипломатическите контакти между Турция, Русия и Сирия дават резултат. Ще продължим да изпълняваме задълженията си на братство, добросъседство и човечност", кoнстатира турският президент.

Министрите на отбраната на Сирия, Турция и Русия, заедно с ръководителите на разузнавателните служби на трите страни, се срещнаха в Москва на 28 декември. Това бе първият контакт на високо равнище между Анкара и Дамаск от началото на сирийската гражданска война през 2011 г., пише БГНЕС.

Миналата седмица Ердоган заяви, че може да се срещне със сирийския си колега Башар Асад, за да насърчи мира и стабилността в региона. Двамата лидери не са се срещали от началото на сирийската гражданска война, тъй като по време на 11-годишната криза Турция подкрепяше сирийските бунтовници политически и военно.

Снимка: БГНЕС