Стотици арестувани след бунта в Бразилия, властите си върнаха сградите

Привържениците на Жаир Болсонаро не признават загубата му от Лула да Силва

09.01.2023 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Размирици в Бразилия. Поддръжници на крайнодесния вече бивш прездидент Жаир Болсонаро щурмуваха Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец. Стотици са арестувани. Бунтът и недоволството на хората избухнаха седмица след встъпването в длъжност на левия съперник на Болсонаро - Лула да Силва. Той съобщи, че днес подновява работа в своята канцелария в столицата.  

Няколко часа продължи щурмът на поддръжниците на президента Болсонаро. Хиляди демонстранти прескочиха загражденията, качваха се на покривите, разбиха прозорци и нахлуха в трите сгради на големия площад на трите власти в Бразилия. 

Нанесени са сериозни щети. Сградите на властта са смятани за шедьоври на модерната архитектура и препълнени с произведения на изкуството. Облечени в жълто-зелено – цветовете на националния флаг, протестиращите безчинстваха в столицата. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ, за да си върне контрола върху правителствените сгради. 

Поддръжниците на Жаир Болсонаро отказват да приемат, че той е загубил вота на 30 октомври и призовават за военна намеса и оставка на новоизбрания държавен глава Лула да Силва.  Според анализатори размириците са показали за пореден път силната поляризация в страната, която не стихва дни след встъпването в длъжност на президента Лула да Силва. 

"Пучистите, насърчили разрушаването на държавна собственост в Бразилия, в момента се установяват и ще бъдат наказани. Подновяваме работа в двореца", написа Да Силва.

Болсонаро отхвърли обвиненията. Той написа в Twitter, че мирният протест е част от демокрацията, но вандализмът и нахлуването в обществени сгради са изключения от правилото. След часове на хаос силите на реда си върнаха контрола над правителствените сгради.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС