Борел: На Кремъл не може да се има доверие, прекратяването на огъня е лицемерие

"Едностранното прекратяване на огъня изглежда като опит на Русия да спечели време, за да прегрупира войските си", смята той

06.01.2023 | 22:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Борел: На Кремъл не може да се има доверие, прекратяването на огъня е лицемерие

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел нарече днес "лицемерие" обявеното от Москва едностранно прекратяване на огъня в Украйна по случай православната Коледа, предаде Франс прес.

"На Кремъл не може да му се има никакво доверие и тази декларация за желание за едностранно прекратяване на огъня не заслужава доверие", каза Борел пред журналисти по време на посещение в Мароко. "Отговорът, който ни идва на ум, е скептицизъм пред лицето на толкова много лицемерие", добави ръководителят на европейската дипломация в град Фес.

Руският президент Владимир Путин нареди вчера на армията си да спазва прекратяване на огъня "по цялата линия на съприкосновение между страните в Украйна" на 6 и 7 януари - първото голямо примирие от началото на руската инвазия преди почти една година. Въпреки това артилерийските престрелки продължиха и днес, отбелязва АФП.

За да се счита прекратяването на огъня за валидно, "трябва да има пълно прекратяване на военните атаки. Трябва да има изтегляне на (руските) войски и тяхното военно оборудване от украинска територия", каза Борел след среща със студенти от Евро-средиземноморския университет.

"При липсата на такива конкретни действия, едностранното прекратяване на огъня изглежда като опит на Русия да спечели време, за да прегрупира войските си и да се опита да възстанови сериозно накърнената си международна репутация", отбеляза ръководителят на европейската дипломация.

Снимка: БГНЕС