Каква следа остави папа Бенедикт XVI и с какви скандали се е сблъсквал?

Бенедикт XVI наследи Йоан Павел II на Светия престол през 2005 година

31.12.2022 | 13:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Бившият папа Бенедикт XVI почина на 95-годишна възраст. Той се оттегли от престола преди 9 години.

Бенедикт XVI наследи Йоан Павел II на Светия престол през 2005 година. А през 2013 стана първият папа от 600 години, абдикирал заради влошено здраве. Тогава той беше на 85 години. Определян е като един от великите богослови на 20-и век. 

"Това засенчи цялата политика на папството. Исках да дам исторически прочит на понтификата. Второто заглавие на книгата ми за него е "Отвъд кризата на Църквата". И смятам, че това е мисията, която кардиналите повериха на Бенедикт XVI по време на конклава", заяви авторът на книга за Бенедикт XVI Роберто Реголи.

През по-голямата част от папството му Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални данни за десетилетия, в които деца са били малтретирани от свещеници. По-рано тази година бившият папа призна, че са били допуснати грешки при разглеждането на случаи на насилие, докато е бил архиепископ на Мюнхен между 1977 и 1982 г.

Рожденото му име е Йозеф Ратцингер, германец по произход. При качването си на престола прие името Бенедикт XVI. Той живя последните години със статута на папа емеритус или почетен папа в пенсия в сградата на бивш манастир на територията на Ватикана. Папа Франциск често го посещаваше. Още в сряда той призова вярващите да се молят за бившия папа, тъй като той е много болен.

Тялото на покойния папа ще бъде изложено в понеделник в базиликата "Свети Петър", където вярващите ще могат да се сбогуват с него.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС