Данъчните декларации на Тръмп вече са публични - какво разкриват?

Комисията се сдоби с документи за периода от 2015 до 2020 г.

30.12.2022 | 20:05 Редактор: Вяра Димова
Данъчните декларации на Тръмп вече са публични - какво разкриват?

Комисията в Камарата на представителите на американския Конгрес, която разследва щурма на Капитолия от 6 януари миналата година, днес публикува данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп за шест години, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица контролираната от демократите комисия гласува за публикуването на въпросните документи с редакции на чувствителна информация като например номера на социални осигуровки и информация за контакт. Данъчните декларации на Тръмп стават публично достояние в последните дни, в които Камарата на представителите все още е под контрола на Демократическата партия.

Комисията се сдоби с документи за периода от 2015 до 2020 г. в хода на разследване на "неуспеха на службата за вътрешни приходи своевременно да проведе задължителни одити на Тръмп по времето, по което той е бил президент". 

Доклад на Съвместна комисия по данъчното облагане на Конгреса, публикуван миналата седмица, показа, че Тръмп е платил 641 931 долара федерални данъци върху доходите през 2015 г., годината, в която започна кампанията си за президент. Платил е 750 долара през 2016 г. и 2017 г., близо 1 милион долара през 2018 г., 133 445 долара през 2019 г. и нищо през 2020 г, пише "Труд".

Оповестяването на тази информация увеличава вероятността от нови разкрития за финансите на Тръмп, които са обвити в мистерия и интриги още от 80-те години, когато той е перспективен строителен предприемач в Манхатън. 

Декларациите могат да придобият допълнително значение предвид това, че Тръмп даде началото на третата кампания за избирането си за президент на САЩ, отбелязва АП.

Снимка: БГНЕС