Потвърдено: Тръмп е провокирал свои поддръжници да щурмуват Капитолия

Разследването, продължило 18 месеца, взе повече от 1000 показания

23.12.2022 | 13:00 Редактор: Вяра Димова
Потвърдено: Тръмп е провокирал свои поддръжници да щурмуват Капитолия

Разследването на комисията в Камарата на представителите в САЩ, приковало най-голямо медийно внимание след скандала "Уотъргейт", заключи, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп умишлено е разпространил неверни твърдения за изборите през 2020 г. и е провокирал тълпа от свои поддръжници да щурмуват Капитолия в САЩ, предаде ДПА.

Дългоочакваният доклад от осем глави на специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, разследваща щурма от 6 януари 2021 г., предоставя възможност за подвеждане под наказателна отговорност на Тръмп и други лица, замесени в бунта.

В понеделник комисията гласува да внесе констатациите си в министерството на правосъдието за евентуално наказателно преследване. Сред заключенията има четири възможни обвинения срещу Тръмп на федерално ниво, включително и няколко обвинения за подпомагане на участвалите в щурма. Министерството на правосъдието провежда свое собствено разследване на нападението от 6 януари, при което загинаха петима души.

Докладът, публикуван вчера, включва нови подробности, освен това, което комисията представи по време на девет публични изслушвания тази година. Той също така описва как Тръмп и неговите съюзници са планирали да анулират резултатите от президентските избори през 2020 г., използвайки щатски законодателни събрания и съдилища, пише "Труд".

Разследването, продължило 18 месеца, взе повече от 1000 показания, част от които са на хора от най-тесния кръг на Тръмп, служители на кабинета и членове на семейството му.

Републиканците, които ще поемат контрола над Камарата на представителите на 3 януари, казаха, че не планират да продължат разследването на комисията. 

Снимка: Bloomberg.com