Тръмп отказва да се яви пред Комисията, разследваща щурма на Капитолия

Адвокатите на президента на САЩ (2017-2021 г.) оспориха иска във Флорида

12.11.2022 | 11:40 Редактор: Петя Кръстева
Тръмп отказва да се яви пред Комисията, разследваща щурма на Капитолия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп (2017-2021 г.) предприема съдебни действия срещу призовката си от разследващата комисия за нападението срещу Капитолия. Адвокатите на Тръмп подадоха иск в щатски съд във Флорида в петък вечерта, за да оспорят призовката. Те твърдят, че Комисията няма правомощия да задължи Тръмп да даде показания. Освен това, тя нарушавала изпълнителната привилегия на Тръмп. 

Комисията е поискала от Тръмп да бъде на разположение за неколкодневни разпити под клетва, които ще започнат в понеделник. Това представлява рядка ескалация в случая. Първоначално той остави отворен въпроса как ще отговори след получаването на призовката, пише investor.bg

На 6 януари 2021 г. привърженици на Тръмп нахлуха с насилие в сградата на парламента във Вашингтон. По това време Конгресът се бе събрал там, за да потвърди официално победата на демократа Джо Байдън на президентските избори. В резултат на размириците бяха убити петима души. Комисията в Камарата на представителите работи по разследването на атаката. 

Снимка: БГНЕС