Путин: Имах късмет да общувам лично с Пеле, беше изключителен син на Бразилия

"Благодарение на неговия талант, футболът се превърна в любим спорт за милиони хора по света", написа президентът на Русия

30.12.2022 | 16:20 Редактор: Вяра Димова
Путин: Имах късмет да общувам лично с Пеле, беше изключителен син на Бразилия

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до държавния глава на Бразилия Жаир Болсонаро по повод смъртта на легендарния футболист Пеле.

"Моля, приемете най-дълбоки съболезнования за кончината на великия бразилски футболист Пеле. Едсон Арантес до Насименто беше изключителен син на бразилския народ. Благодарение на неговия талант, уникални умения, красива, завладяваща игра, футболът се превърна в любим спорт за милиони хора по света, включително Русия", написа Путин.

"Имах късмета да общувам лично с този прекрасен човек и винаги ще пазя най-ярки спомени за него. Моля ви да предадете думите на искрено съчувствие на близките и приятелите на легендарния Пеле, както и на всички граждани на вашата страна", се казва още в текста, публикуван на сайта на президента на Русия, цитиран от БГНЕС.

Пеле почина в четвъртък, 29 декември, на 82-годишна възраст поради полиорганна недостатъчност в резултат на спада на рака на ректума.

Като член на бразилския национален отбор Пеле става единственият трикратен световен шампион като играч (1958, 1962, 1970). На клубно ниво е играл за бразилския Сантос и американския Ню Йорк Космос. Футболистът е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като автор на 1279 гола за кариерата си.

Снимка: БГНЕС