Украйна: Путин подписа нищожен указ за облекчено получаване на руско гражданство

Според Киев документът е недействителен и показва нежеланието на федерацията да преговаря

28.12.2022 | 20:07 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украйна: Путин подписа нищожен указ за облекчено получаване на руско гражданство

Руският президент Владимир Путин подписа "нищожен" указ за опростена процедура за получаване на руско гражданство от украинци, живеещи в четири източни региона, съобщи украинското външно министерство.

"Указът, с който се одобряват опростените процедури за отказ от украинско гражданство и придобиване на руско, е недействителен и показва нежеланието на Русия да преговаря, намерението на нейното ръководство да продължи войната, както и поглъщането на територията на Украйна", се казва в изявление на министерството.

Описвайки указа като "насилствено налагане" на руско гражданство на украинците", в изявлението се казва, че украинските граждани се намират "в нечовешки условия и са лишени от основното право на свободен избор на гражданство".

"Процедурата за издаване на руски паспорти на украински деца и юноши на възраст между 14 и 18 години, които са били насилствено преместени на територията на Руската федерация е грубо нарушение на основните права на човека", се казва още в изявлението.

Министерството на външните работи заяви, че указът няма да има "никакъв правен ефект, няма да бъде признат от Украйна или от огромното мнозинство от държавите - членки на ООН".

В понеделник Владимир Путин подписа указ, с който влиза в сила процес, при който украинците в източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон могат да поискат руски паспорт, като на практика се откажат от украинското си гражданство, информира БГНЕС.

Четири области бяха присъединени към Русия чрез президентски указ в началото на октомври след провеждането на подкрепяни от Москва референдуми, които бяха отхвърлени от международната общност.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
Вярно е това че САЩ няма да изпращат наемници инструктори и не са изпращали до сега?? както и Русия няма да разположи и няма да използва своят ядрен арсенал .! НАЛИ НЯМА??? само питам?? знам че няма!! Сигнализирай за неуместен коментар