fallback

МВР на Косово: Сърбия под влиянието на Русия се стреми да ни дестабилизира

Белград отрича това и твърди, че просто иска да защити своето малцинство там

27.12.2022 | 21:42 Автор: Ирена Бакърджиева

Косовският министър на вътрешните работи Джелал Свекла заяви, че Сърбия под влиянието на Русия се стреми да дестабилизира Косово, като подкрепя сръбското малцинство в северната част на страната, което блокира пътища и протестира от почти три седмици.

Сърбите в етнически разделения град Митровица в Северно Косово издигнаха нови барикади днес, часове след като Сърбия съобщи, че е привела армията си в най-висока степен на бойна готовност след седмици на ескалация на напрежението между Белград и Прищина.

"Именно Сърбия под влиянието на Русия повиши военната готовност и разпореди издигането на нови барикади, за да оправдае и защити престъпните групи, които тероризират гражданите от сръбски произход, живеещи в Косово", се казва в изявлението на Свекла, цитирано от БГНЕС.

Сърбия отрича, че се опитва да дестабилизира съседката си и твърди, че просто иска да защити своето малцинство там. Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че Сърбия "ще продължи да се бори за мир и да търси компромисни решения".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback