Как успяваш, Дядо Коледа? САЩ вече 67 г. проследяват пътя на белобрадия старец

Американското командване NORAD дава точен отговор къде се намира шейната му

24.12.2022 | 21:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как успяваш, Дядо Коледа? САЩ вече 67 г. проследяват пътя на белобрадия старец

Кога идва Дядо Коледа? За много деца няма по-важен въпрос в седмиците преди празника. Американското командване NORAD даде точен отговор. Всяка година следва Дядо Коледа по пътя му.

Тази традиция съществува от 67 години. Стотици доброволци седят в разпределителното табло на Северноамериканското командване за противовъздушна отбрана NORAD в Колорадо Спрингс на 24 декември.

Има над 100 000 обаждания и милиони кликвания на уебсайта noradsanta.org. Всичко се върти около въпроса: "Къде по света пътува Дядо Коледа с шейната си, за да раздава подаръци?"

"На източното крайбрежие на Съединените щати той ще се появи между 21:00 и полунощ", казва бившият командир на NORAD Чарлз Якоби.

Действието възниква случайно през 1955 г. На Бъдни вечер телефонът на полковник от военновъздушните сили Хари Шоуп звъни. Универсален магазин е дал грешен номер в коледна реклама.

"Червеният телефон иззвъня", каза Шоуп години по-късно в телевизионно интервю. "Мислех, че е Пентагонът, но това беше детски глас, който питаше: "Вие наистина ли сте Дядо Коледа?" накрая дойде въпросът: "Как успяваш, Дядо Коледа, да раздадеш всички подаръци?", разказва Шоуп. Неговият отговор е: "Това е магията на Коледа".

Шоуп бързо осъзнал, че има нещо по-голямо от това обаждане. Оттогава кампанията "NORAD проследява Дядо Коледа" се превръща в това, което е днес – високотехнологично преследване на Дядо Коледа с радар, сателити и изтребители, което се използва за популяризиране на имиджа на ВВС на САЩ и се възпроизвежда виртуално на екрана на компютъра, пише немският сайт tagesschau.de.

Дори известни личности отговарят на телефона от време на време. Миналата година президентът на САЩ Джо Байдън лично приемаше обаждания пред телевизионната камера - и строго напомни на децата, че Дядо Коледа носи подаръци само ако са в леглото и спят между 9 сутринта и 12 часа следобед.

На Байдън му беше напомнено, че Дядо Коледа особено харесва, когато му дадат бисквити и чаша мляко. В крайна сметка това е трогателна американска традиция, независимо дали вярвате в Дядо Коледа, или не.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
zpe
преди 4 месеца
Трогателна Хамериканска тъпотия. Бих казал фарисейщина. Нито дума за Господ Исус, Божият Син, Който се въплъти и стана човек, за да стане Спасител и избавител от греха и смъртта. Най-голлемия подарък за човека е Скъпоценната кръв на Христос, която се проля на Голгота за нас. Всичко останало е извращение на Истината. Сигнализирай за неуместен коментар