Северна Корея изстреля поредните балистични ракети

Ким Чен Ун свика среща на управляващата си Работническа партия

24.12.2022 | 09:45 Редактор: Тодор Петров
Северна Корея изстреля поредните балистични ракети

Северна Корея изстреля в петък две ракети, за които се подозира, че са балистични и с малък обсег. Моментът е преди важна политическа среща за определяне на политиката за новата година, след като през 2022 г. страната повиши напрежението с рекорден брой изстрелвания.

Предполагаемите балистични ракети са били изстреляни от район близо до главното международно летище на Пхенян към водите край източното крайбрежие на Северна Корея, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Те са изминали разстояние от съответно около 250 км и 350 км, преди да паднат в морето.

Изстрелването стана три дни след като САЩ изпратиха бомбардировач и стелт изтребители F-22 на полуострова за съвместни учения с Южна Корея. 

Ким Чен Ун свика среща на управляващата си Работническа партия на неуточнена дата в края на декември, за да направи преглед на икономическите и политическите усилия за тази година и да вземе решение за политическите планове за 2023 г. Севернокорейският лидер не проявява интерес към връщане към преговорите за ядрено разоръжаване, които са в застой от почти три години, и твърдо държи на обещанието си никога да не се отказва от атомния си арсенал.

Тази година режимът на Ким е изстрелял 70 балистични ракети - най-много за десетилетието му на власт и в разрез с резолюциите на ООН, които забраняват изстрелването им.

Четете повече в bloombergtv.bg 

Снимка: БГНЕС