Белият дом: Северна Корея е доставила оръжия на руската частна военна групировка "Вагнер"

Джон Кърби: САЩ ще засилят санкциите срещу групата

22.12.2022 | 22:01 Редактор: Вяра Димова
Белият дом: Северна Корея е доставила оръжия на руската частна военна групировка

Северна Корея е доставила оръжия на руската частна военна групировка "Вагнер", съобщи Белият дом, наричайки групировката "съперник" за властта на министерството на отбраната и други министерства в Русия.

"САЩ ще засилят санкциите срещу групата "Вагнер", след като миналия месец Северна Корея продаде на групировката пехотни ракети и снаряди в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

"Можем да потвърдим, че Северна Корея е завършила първоначалната доставка на оръжие за "Вагнер", който е платил за това оборудване", каза той.

Кърби заяви, че групировката "Вагнер", която е независима от руското военно ведомство и води кървавата обсада на Бахмут, Украйна, харчи повече от 100 млн. долара всеки месец за операциите си в Украйна.

В изявление британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Обединеното кралство е съгласно с американската оценка, че Северна Корея е доставила оръжия на Русия за групата "Вагнер" в нарушение на резолюциите на ООН.

"Фактът, че президентът Путин се обръща за помощ към Северна Корея, е знак за отчаянието и изолацията на Русия", заяви Клевърли, цитиран от БГНЕС.

Групата "Вагнер" се контролира от Евгений Пригожин - бизнесмен, наричан някога "готвача на Путин" заради работата си по кетъринг на вечери за Владимир Путин преди и след като той стана руски президент.

Снимка: БГНЕС