Руската агресия в Украйна изстреля валутите на бившите съветски републики

Причината за ръста са десетките хиляди руски граждани, които се заселиха в Грузия, Армения и Таджикистан

21.12.2022 | 09:26 Редактор: Вяра Димова
Руската агресия в Украйна изстреля валутите на бившите съветски републики

Напускането на хора от Русия, предизвикано от инвазията на Владимир Путин в Украйна, постави валутите на бившите съветски републики начело в глобалната класация тази година.

Грузия и Армения в планините на Кавказ, както и Таджикистан в Централна Азия, са сред най-добре представящите се спрямо щатския долар, след като десетки хиляди руски граждани се заселиха там от февруари, носейки еквивалента на милиарди долари в спестявания със себе си.

Малките държави са привлекателни, защото не се изискват визи за пътуване, широко се говори руски и няма ограничения за преместване на спестявания в местни банки.

Това доведе до повишаване на арменския драм с повече от 22% спрямо долара от началото на годината, което е най-печелившата сред валутите в света, показват данните, събрани от Bloomberg. Грузинският лари и таджикският сомони са по-силни съответно с повече от 16% и 10%, изпреварвайки печалбите за руската рубла, която вече не е свободно търгувана валута, след като спешният капиталов контрол постави дъното пред нейния колапс.

"Руснаците, които се преместват в тези страни за дълго време поради геополитически проблеми, държат парите си в такива валути и повишават обменния курс", каза Наталия Милчакова от Freedom Holding Corp.

Войната обяснява петкратното увеличение на паричните преводи, влизащи в Грузия от Русия досега тази година, което се равнява на повече от 60% от всички трансфери и надхвърля 1,75 млрд. долара, според Националната банка на Грузия.

Паричните преводи към Армения възлизат на 2,8 млрд. долара през първите десет месеца, което е почти четирикратно увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. През октомври те достигнаха най-високото си ниво поне от 2004 г. насам, каза арменската централна банка.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС