Украйна ни благодари за оръжията, визитата на военния министър в Киев подразни БСП

Очаквам допълнителното развитие на сътрудничеството между Украйна и България, заяви Олексий Резников

20.12.2022 | 18:50 Редактор: Тодор Петров

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов изненадващо посети Киев, което предизвика разнопосочни реакции в Народното събрание. Украинският му колега Олексий Резников публикува снимка и благодари на България за военната помощ.  

"За мен е чест да посрещна министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодарен съм на България за решението да предостави отбранителна помощ на Украйна. Очаквам допълнителното развитие на сътрудничеството между Украйна и България", заяви той.

Изненадващото посещение, за което нямаше предварителна информация, подразни депутатите от парламентарната група на "БСП за България".

"Да поканите г-н премиера Донев да дойде в Народното събрание и да обясни с какви задачи и по каква причина министърът на отбраната е в Украйна. Притеснителното е, че ние научаваме за това посещение от украинските медии и след това съобщени в българските медии", настоя Румен Гечев.

По-късно от съобщение на Министерството на отбраната стана ясно, че Стоянов и Резников са дискутирали именно одобрената военна помощ за Украйна. От военното ведомство уточниха, че по силата на решението на парламента - на Украйна ще бъде предоставено безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси. 

Военната помощ за Украйна обаче все още не е факт. За да бъде изпълнено споразумението, което депутатите ратифицираха в петък, е нужен подпис и на президента Румен Радев, който все още се бави. Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече призова държавния глава да наложи вето. И предупреди, че ако не го направи, левицата ще сигнализира Конституционния съд. Според БСП и "Възраждане" изпращането на оръжие ще вкара България във войната - теза, която и самият Радев е защитавал в миналото.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бързат
преди 1 година
Чудя се защо не транспортираха военната помощ още преди подписа на Радев? Бързат да изпълнят поръчката от служебния кабинет. Сигнализирай за неуместен коментар