СЗО: 10 млн. украинци може да страдат от психично разстройство

Здравната система на Украйна е подложена на натиск

20.12.2022 | 22:20 Редактор: Вяра Димова
СЗО: 10 млн. украинци може да страдат от психично разстройство

Представител на Световната здравна организация каза, че 10 милиона души или около една четвърт от населението на Украйна, може да страдат от психично разстройство във връзка с конфликта в страната, предаде Ройтерс. 

"СЗО изчислява, че до 10 милиона души са изложени на риск от някаква форма на психично разстройство, вариращо от тревожност и стрес до по-тежки състояния", каза представителят на СЗО в Украйна Ярно Хабихт на пресконференция в Женева.

По-тежките състояния включват посттравматично стресово разстройство. Случаите се увеличават след 10-те месеца военен конфликт, което накара отделна агенция на ООН да стартира онлайн услуги за подкрепа, съобщи БТА.

Здравната система на Украйна е подложена на натиск след нахлуването на Русия през февруари. Досега е имало най-малко 700 атаки срещу нея, сочат данни на СЗО.

Хабихт каза също, че респираторните заболявания ще се увеличат заради студеното време и недостатъчното отопление, както и автомобилните катастрофи, причинени от неосветени улици, заради спиранията на тока.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)