Снежен апокалипсис в Москва, рекордно високи снежни преспи по улиците

Повече от 50 полета бяха отменени

18.12.2022 | 18:27 Редактор: Вяра Димова
Снежен апокалипсис в Москва, рекордно високи снежни преспи по улиците

Руската държавна телевизия предупреди за "истински снежен апокалипсис" в Москва днес, след като по улиците на столицата се образуваха рекордно високи снежни преспи с височина над 30 сантиметра. Движението по улиците е затруднено, а тротоарите "изчезнаха", предаде Франс прес.

"Това са февруарски преспи" в средата на декември, обобщи метеорологичният център "Фобос". Той отбеляза, че "никога в историята на метеорологичните наблюдения не са виждани снежни преспи с такива размери" по улиците на Москва на 18 декември.

Около 119 000 души и повече от 12 500 превозни средства бяха ангажирани с разчистването на снега, съобщиха общинските власти.

"Това е снежен апокалипсис: в Москва има такава буря, че човек нито може да върви, нито да шофира", каза държавната телевизия Първи канал, цитиран от БТА.

"Има толкова много сняг, че няколко автобуса са блокирани по пътищата... и отчаяните пътници слизат, за да продължат пеша", заяви телевизионният канал Рен - Ти Ви.

В някои райони на руската столица тротоарите бяха почти изцяло покрити от сняг, като според местните власти чистачите трябва да се погрижат преди всичко за почистването на улиците и подходите към спирките на градския транспорт.

Повече от 50 полета бяха отменени на московските летищата заради лошото време.

Снимка: БГНЕС