България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Идва ли краят на лошото време и ще има ли сняг по празниците?

"И на 23, и на 24 ще има снеговалежи", поясни Петър Янков

15.12.2022 | 08:47 Редактор: Петя Кръстева

Сняг, дъжд, поледици и ниски температури преобладаваха в страната през последните дни. 

Валежите постепенно ще спират следобед - първо в Западна България. Най-късно около обяд ще спре да вали в източните райони, след което идва по-топло време със сутрешни мъгли и слънце през деня. Това явление обаче ще бъде кратко, тъй като силни ветрове ще се появят от юг. В населените места на север от планините температурите ще достигат до 18 градуса. Това заяви синоптикът Петър Янков в ефира на "България сутрин".

По думите му в събота ще започнат валежи от дъжд - в северозападните райони той ще преминава в сняг. 

"На 19 декември ще вали главно в Южна България - в населените места дъжд, а по планините - сняг", констатира той. 

Според Янков след предколедното затопляне между 20 и 22 декември ще се спусне по-хладен въздух, който ще донесе валежи от сняг. 

"И на 23, и на 24 се очакват снеговалежи. На 23 те ще бъдат основно в Централна и Източна България, а на 24 - в западните райони и централните части от страната ще вали сняг. На Коледа ще има сняг. На 25 декември ще има повече слънце", поясни синоптикът пред Bulgaria ON AIR

Янков коментира и ситуацията с бурята "Ефраин" в Испания, която нанесе сериозни щети в Испания. 

"В момента проливни валежи, придружени от гръмотевици, има в южните части на Испания. В северните части атмосферното смущение преминава към Южна Франция. Няма опасност това време да стигне и в България", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.