Сунак възложи одит на помощта за Украйна, Зеленски помоли да не я намаляват

Искането е разтревожило някои членове на британското правителство

17.12.2022 | 21:02 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сунак възложи одит на помощта за Украйна, Зеленски помоли да не я намаляват

Британският министър-председател Риши Сунак е възложил на правителството да извърши одит на военната помощ, предоставена на Украйна, съобщи Би Би Си.

Искането е разтревожило някои членове на британското правителство на фона на твърденията на военното ръководство на страната, че западните оръжейни доставки за Украйна са ключов фактор за повлияване на хода на конфликта през следващите месеци. От своя страна от "Даунинг Стрийт" 10 подчертават, че "подкрепата на Великобритания за Украйна остава непоколебима".

Според източници на BBC одитът има за цел да оцени до каква степен помощта на Обединеното кралство оказва влияние върху хода на военните действия в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски е запознат с текущите дискусии в британското правителство и настоява Сунак да не намалява подкрепата за киевските власти. BBC отбелязва, че Сунак може да заеме по-сдържана позиция по отношение на помощта, която би била по-близка до тази на президента на САЩ Джо Байдън, отколкото до тази на бившия британски премиер Борис Джонсън.

В Twitter Риши Сунак заяви, че Обединеното кралство ще е с Украйна "докрай" по време на посещението си в страната миналия месец - първото му задгранично пътуване като министър-председател.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС