Путин е изслушал доклади на командирите си и е поискал предложения за действия

76 ракети е изстреляла Русия по Украйна вчера - най-масираната атаки срещу страната

17.12.2022 | 14:18 Редактор: Вяра Димова

76 ракети е изстреляла Русия по Украйна вчера, което е една от най-масираните атаки срещу страната, откакто преди два месеца започна бомбената кампания срещу енергийната мрежа. Руският президент Владимир Путин попита командирите си как да продължат военните действия.

Руският президент Владимир Путин е изслушал доклади на командирите си за "хода на специалната операция", както Кремъл нарича войната, и е поискал от тях предложения за действия. 

"Уважаеми другари, ще изслушаме командирите по всяко оперативно направление и бих искал да чуя вашите предложения относно нашите непосредствени и средносрочни действия", каза президентът на Русия Владимир Путин.

Това е единственото от изказването на Путин, което правителствените канали разпространиха. На срещата са присъствали също военният министър Сергей Шойгу, началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили и командващият войските в Украйна Сергей Суровикин. 

На този фон продължават руските удари по енергийни съоръжения - за последното денонощие са поразени 9. От изстреляните 76 ракети Украйна е прихванала 60. В североизточната област Суми, която граничи с Русия, и в централни градове няма ток. Киев осъмна без вода, метрото не работи.

Масираният обстрел взе и жертви - пряко попадение в жилищен блок в град Кривой Рог е причинило смъртта на 3-ма души, а други 13 са били ранени. Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руското ръководство се готви за продължителна война в Украйна. 

"Не бива да подценяваме Русия, тя планира дълга война. Виждаме, че те мобилизират повече сили, готови са да дадат много жертви, опитват се да се сдобият с повече оръжия и боеприпаси", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според него все още няма признаци, че Путин се е отказал от целта си да постигне контрол над Украйна. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС