Украйна: Руснаците са измъчвали деца в килии в Херсон, лъгали ги, че са изоставени

Според тях на децата се е давала вода на всеки два дни и нищо за ядене

15.12.2022 | 18:18 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украйна: Руснаците са измъчвали деца в килии в Херсон, лъгали ги, че са изоставени

Украйна твърди, че разполага с доказателства, че по време на руската окупация на Херсон в града са били измъчвани деца. "Открихме 10 камери за мъчения в региона, четири от тях в град Херсон", заяви омбудсманът на Украйна Дмитро Лубинец.

"В една от камерите за изтезания открихме отделна стая, килия, в която са държани деца... дори окупаторите я наричаха така - детска килия", добави Лубинец.

Разликата между килията и съседните помещения е, че за обитателите ѝ били поставяни тънки постелки на пода. "Документирахме, че на децата се е давала вода на всеки два дни. На практика не са им давали и нищо за ядене".

Според него върху децата е бил оказван психологически натиск: "Те им казвали, че родителите им са ги изоставили и няма да се върнат".

До момента Лубинец не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията си. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници. Русия отрича да е малтретирала цивилни.

Според информация, публикувана в медиите, САЩ ще предоставят на Украйна специално военно оборудване, с помощта на което неуправляемите ракети могат да бъдат превърнати в самоуправляеми или в т.нар. "умни бомби". "Умните бомби" имат висока степен на точност, съобщава "Вашингтон пост", като се позовава на свои високопоставени източници.

Появи се също информация, че правителството на САЩ планира да достави на Украйна системата за противовъздушна отбрана "Patriot". Те могат да отблъснат самолети, крилати ракети и дронове.

Руското посолство във Вашингтон определи плановете на САЩ да оборудва Украйна с "Patriot" като провокация. Това може да доведе до непредвидими последици, предупредиха руските дипломати в Telegram. "САЩ са тези, които носят отговорност за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна", пише още посолството, пише DW.

Междувременно в своето видеообръщение президентът на Украйна Володомир Зеленски подчерта, че страната вече може да разчита на по-модерни и ефективни системи за противовъздушна защита от Запада.

"Тази седмица постигнахме значителен напредък по въпроса за противовъздушната отбрана", каза Зеленски, без да дава допълнителни подробности.

Снимка: БГНЕС