Украйна отблъсна руски атаки в Луганска и Донецка област, Зеленски с ново изявление

Властите се опитват да подновят електроснабдяването в Одеска област

12.12.2022 | 13:13 Редактор: Вяра Димова
Украйна отблъсна руски атаки в Луганска и Донецка област, Зеленски с ново изявление

Въоръжените сили на Украйна са отблъснали атаките на руските окупанти в района на 11 населени места в Луганска и Донецка област, съобщава във Facebook Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

В информацията на Генералния щаб се посочва още, че Русия е нанесла 2 ракетни удара по гражданската инфраструктура на град Константиновка, Донецка област, 11 въздушни удара по позициите на украинските войски по линията на съприкосновение, а също така е извършила над 60 атаки от ракетни системи за залпов изстрел срещу град Херсон. В същото време остава заплахата от удари с ракети и дронове по обекти на енергийната система и критичната инфраструктура в цяла Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че продължават възстановителните работи в южната част на страната. Властите опитват да подновят  електроснабдяването в Одеска област, където то беше значително нарушено след атаките с дронове-камикадзе от предишната нощ.

"Към този сме успели частично да възстановим снабдяването в Одеса и други градове и райони в областта. Правим всичко, за да постигнем максимално възможното след руските удари. Все още обаче регионът на Одеса е сред тези, където има най-много спирания на тока. Постоянно работим с нашите партньори, за да облекчим ситуацията и да дадем на хората си повече възможности, повече електричество", каза Зеленски, цитиран от БНР.

Украинският президент съобщи, че е провел серия от телефонни разговори с колегите си от САЩ, Франция и Турция. С френския президент Еманюел Макрон Володимир Зеленски е обсъдил теми като енергетика, икономика и дипломация. Зеленски е благодарил на американския си колега Джо Байдън за "безпрецедентната отбранителна и финансова" помощ, която САЩ са предоставили на Украйна. Двамата са разговаряли за ефективни противовъздушни системи за защита на населението. Украинският държавен глава каза също, че е провел и "много конкретен" разговор с турския президент Ердоган за осигуряването на украинския износ на зърно.

Снимка: БГНЕС