Зеленски: Очаквам "важни резултати" тази седмица, посветени на ситуацията в Украйна

Украинският президент проведе серия от телефонни разговори с Байдън, Макрон и Ердоган

12.12.2022 | 08:10 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Очаквам

Украинският президент Володимир Зеленски проведе серия от телефонни разговори с президента на САЩ Джо Байдън, както и с лидерите на Франция и на Турция Еманюел Макрон и Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Ройтерс.

Въпреки че Зеленски е разговарял с тримата си колеги многократно от началото на руската инвазия, струпването на толкова много разговори в един ден не е обичайно и говори за увеличаване на дипломатическата активност около войната, коментира агенцията.

"Ние постоянно работим заедно с нашите партньори" каза Зеленски във вечерното си видеообръщение и допълни, че очаква някои "важни резултати" през новата седмица от серия международни събития, посветени на ситуацията в Украйна, съобщи БТА.

Той съобщи, че е благодарил на Джо Байдън за "безпрецедентната отбранителна и финансова" помощ, която САЩ са предоставили на Украйна, и че е разговарял с американския президент за ефективни противовъздушни системи за защита на населението.

По-рано Зеленски каза, че е провел "много съдържателен" разговор с Макрон за "отбраната, енергетиката, икономиката, дипломацията", който е продължил повече от час, както и "много конкретен" разговор с Ердоган за осигуряването на украинския износ на зърно.

Снимка: БГНЕС