Курти: Прищина не иска конфликт, но ще отговори със сила на сръбската агресия

Премиерът призовава за връщане на сръбската армия в Косово

11.12.2022 | 11:50 Редактор: Петя Кръстева
Курти: Прищина не иска конфликт, но ще отговори със сила на сръбската агресия

Косовският премиер Албин Курти заяви, че Прищина не иска конфликт, но ще отговори на "агресията" с цялата сила, с която разполага. Така той реагира на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че Сърбия ще поиска от КФОР да разположи свои военни и полицейски сили в Косово. Според Курти всяко неосъждане от ЕС и САЩ на "дирижираното насилие" ще "подтикне официален Белград да насърчава допълнително дестабилизацията".

Премиерът е на мнение, че Сърбия от няколко дни "заплашва Косово с агресия" и призовава за връщане на сръбската армия в Косово (и Метохия), позовавайки се на резолюция 1244 на ООН, предаде БГНЕС.

"Те искат двойно връщане към миналото. Първо - връщане към времето на Милошевич и войната. Второ - въпросът за Косово (и Метохия) трябва да се върне в ООН и възможно най-далече от ЕС. Не искаме конфликти, а мир и прогрес, но ще отговорим на агресията с всички сили, които имаме, написа Курти във  Facebook.

Той обобщи, че косовският министър на вътрешните работи Желял Свечля е в контакт с командващия КФОР и добави, че барикадите на "маскираните престъпници на север" трябва да бъдат премахнати незабавно.

Снимка: БГНЕС