САЩ: Не казваме на Украйна да не удря руснаците

Руските семейства и покушенията не трябва да стават мишени, отбелязват от Пентагона

10.12.2022 | 10:20 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Не казваме на Украйна да не удря руснаците

Вашингтон е дал мълчаливо разрешение на Киев да нанася удари с дронове във вътрешността на Русия, съобщи лондонският Times. Според вестника, след започването през октомври на всекидневни руски ракетни атаки срещу цивилни, Пентагонът е ревизирал оценката си за рисковете от войната в Украйна.

"Ние не казваме на Киев "Не удряйте руснаците". Не можем да им кажем какво да правят. От тях зависи как ще използват оръжията си, но когато използват оръжия, предоставени от нас, ние само настояваме украинските военни да спазват международните закони за водене на война и да спазват Женевските конвенции", каза източникът на изданието в американското министерство на отбраната. 

"Това е единственото ограничение, но то предполага, че руските семейства и покушенията не трябва да стават мишени. Също така не трябва да има ликвидиране на конкретни лица. Доколкото ни е известно, Украйна спазва тези условия", добави той.

Отбелязва се, че досегашната политика на САЩ се основаваше на факта, че американските оръжия ще бъдат прехвърлени на Украйна при условие, че тя няма да ги използва за атаки срещу руска територия, а изборът на доставено оборудване ще бъде ограничен, за да не се провокира открит конфликт между Русия и НАТО.

Снимка: Bloomberg.com